Mobiel Projectburo OpTrek
lokatie
Vaalrivierstraat, Den Haag
opdracht
voorjaar 2006
oplevering
januari 2007
ontwerp
In Situ

INTERACT

Tussen de dichtgetimmerde huizen in ‘Vogelaarwijk’ Transvaal, Den Haag zijn twee oude woningen samengevoegd tot een tijdelijk kantoor en tevens buurttheater voor mobiel projectburo OpTrek.

De twee woningen zijn ruimtelijk met elkaar verbonden door een deel van de vloer weg te zagen, en de gevel te voorzien van een enorm kiepraam. Nadat de meeste binnenmuren waren verwijderd is alles stralend wit geschilderd. Aan de overkant van de straat vormt een wit vlak de ‘echo’ van deze nieuwe ruimte. Via een videocamera worden beelden van passanten die zich op dit witte vlak begeven geprojecteerd op het doek in het grote het raam. Door de ingreep krijgt de openbare ruimte een plek voor presentatie, ontmoeting en interactie.

De ingreep is tegelijkertijd een statement op de herstructurering van de wijk. Is het daadwerkelijk nodig om alle oude woningen in deze wijk te slopen of zou je door middel van specifieke ingrepen delen kunnen sparen en bijzondere woningen kunnen realiseren?