Stichting Speeltuin de Feijenoordse Middenstip
lokatie
Persoonsdam 133, Rotterdam
opp.
7,5 m2 (bvo)
opdracht
januari 2013
oplevering
november 2015
ontwerp
Iris de Kievith

Voorleespaviljoen

Boeken lezen in een UFO

Speeltuin de Feijenoordse Middenstip is een groen en vrolijk eilandje in de knetterharde omgeving van de Rotterdamse wijk Feijenoord.
In deze wijk gaat een groot aantal kinderen met een taalachterstand naar school. De mensen van de speeltuin springen hier op in door kinderen en hun ouders te stimuleren op het gebied van taal vanuit hun speelse en vertrouwde omgeving, namelijk de speeltuin om de hoek. ‘Het Taalbos’ is het kader waarbinnen er meerdere projecten in de speeltuin worden georganiseerd, zoals het initiatief voor een aantrekkelijke en tegelijk intieme plek om samen een boek te kunnen lezen. Zo luidde de vraag aan architect Iris de Kievith. Het resultaat is een (voor)leespaviljoen dat van buiten expressief is, reagerend op de harde omgeving, maar van binnen zacht en geborgen.

De vorm van het paviljoen komt vanzelfsprekend voort uit de keuze voor het materiaal waarvan het is gemaakt, namelijk twee oude polyester voedersilo’s. Samen met Boris Duijneveld, ervaren op het gebied van transformaties van silo’s, heeft Iris de Kievith twee geschikte exemplaren gevonden en de compositie bepaald. Haar eerste intuïtieve schets ligt dicht bij de uiteindelijke uitwerking en sculptuur die Boris Duijneveld vervolgens in zijn werkplaats in het Haagse Maakhaven heeft gebouwd. De trechter heeft hij er pas na het transport naar Rotterdam opgezet; het vangt regenwater op voor de moestuin.
Clara Froger heeft de bekleding van schapenwol ontworpen en gemaakt in samenwerking met de Rotterdamse sociale onderneming van De Viltmannen. Uiteraard is hiervoor wol gebruikt van schapen uit de buurt; de kudde die je in het Kralingsebos, in Spangen of langs de A16 kunt zien grazen. Wel 30 vachten zijn verwerkt tot een dikke vilten bekleding waarmee het paviljoen een zacht en warm interieur heeft gekregen. Het spaarzame licht door de paar (wasmachine)raampjes maakt het binnen nog intiemer.
Het is een plek geworden voor verhalen en goede gesprekken. En de tijd te vergeten.

Hoe het paviljoen tot stand gekomen is kan natuurlijk niet beter uitgelegd worden dan in de vorm van een kinderboek. Iris heeft het geschreven en uitbundig voorgelezen bij de opening van het paviljoen in november 2015.