Co Hamers, directeur Warmtebedrijf N.V./ E.ON Benelux
Studie
auteur
Iris de Kievith
redactie
Jan Jongert, directeur 2012Architecten
schetsontwerp
Iris de Kievith
impressies
Andrea Abita

Urban Hotspring Rotterdam

Ideeën voor een drijvend zwembad zingen al jaren rond, bij de Rotterdamse gemeente, bij stedenbouwkundigen, architecten, ontwikkelaars en andere plannenmakers die graag enerverende initiatieven in de stad zien. Die ideeën komen voort uit een rijke Rotterdamse traditie van drijvende zwembaden waar generaties Rotterdammers hebben leren zwemmen en goede herinneringen hebben aan deze levendige ontmoetingsplaatsen. Met de komst van een paar succesvolle drijvende zwembaden in andere Europese steden zijn ideeën voor een Rotterdams exemplaar de laatste jaren helemaal ‘hot’….

In het concept dat in deze studie is ontwikkeld wordt het zwembad daadwerkelijk hot; door gebruik te maken van industriële restwarmte. Dit is één van de duurzame aspecten dat de Urban Hotspring uniek maakt en bovendien financieel haalbaar.

Volgend jaar is het precies 50 jaar geleden dat het laatste drijvende zwembad in de Maas is gesloten vanwege ernstige vervuiling van het rivierwater door de zware industrie.

Daarom is het NU de tijd om deze oude traditie nieuw leven in te blazen met de Urban Hotspring; een duurzame innovatie van een oude traditie.

 

Het Warmtebedrijf N.V. en E.ON Benelux hebben daarom een concept-/haalbaarheidsstudie laten uitvoeren naar de mogelijkheden van een drijvend duurzaam zwembad in Rotterdam. Nu dit is afgerond wordt gezocht naar

partners voor verdere ontwikkeling.

Een drijvend zwembad waarvan het zwemwater verwarmd wordt met restwarmte uit de industrie kan functioneren als pilot voor het gebruiken van restwarmte. Het laat zien hoe haven(industrie) en stad een duurzame symbiose kunnen aangaan.

Op basis van verschillende criteria is de Rijnhaven de beste lokatie binnen

Rotterdam. Zowel gemeente als ontwikkelaars in dit gebied zouden hier graag een dergelijk initiatief gerealiseerd zien. Het past in de ambities van re-vitalisering van deze haven, waar bovendien het Drijvend Paviljoen een richting heeft gegeven aan een duurzame herbestemming van het water.

Hoe duurzaam?

Warmtebron van het zwembad en nevenfuncties is restwarmte van de stadsverwarming: via een aansluiting op de retourleiding van het warmtenet, wat binnenkort gevoed wordt met restwarmte van de AVR in Rozenburg.

Waterbehandeling zonder chloor maar met een beproefd natuurlijk (planten) filter naar Engels/Oostenrijks ontwerp. Grijs-water circuit. Natuurvriendelijke en hergebruikte bouwmaterialen.

 

Schetsontwerp

Casco: twee stalen hergebruik duwbakken van 76 x11 m; één voor het zwembad en één voor het café-restaurant

Schip 1:

  • entree in combinatie met café-restaurant en zalen,
  • het schip is oversized om gaandeweg te ontwikkelen

Schip 2:

  • zwembad van 32 x 10 x 2 m
  • kikkerbad van 5 x 5 m
  • terras
  • uitschuifbare kap
  • minibar en EHBO/badmeester

 

benedendeks:

  • kleedruimtes
  • sauna’s
  • installaties, opslag

Exploitatie

Als terugverdientijd van de stichtingskosten is uitgegaan van 15 jaar. Grote kostenposten naast deze afschrijving (inclusief rente) zijn energie en personeel. Totale kosten zijn ca € 725.000 per jaar.

Met 71.500 bezoekers per jaar en een entreeprijs van € 5,- wordt 53% van de kosten gedekt. Met nog 14% aan sponsoring en 33% voor verhuur van café/restaurant en zalen (resp. 10% en 23%) is de opzet in balans. Hierin zijn verschillende subsidiemogelijkheden nog niet meegenomen.

 

planning

Zodra een team van financiers en ondernemers bijeen is en de eerstvolgende fase – het opzetten van de businesscase – aanvangt, kan de Urban Hotspring binnen 1 jaar opgeleverd worden.

 

team

Het plan wordt ontwikkeld  met een team dat zich gedurende het voortraject heeft gevormd, en waarbinnen alle expertise is verenigd:

Ir. Iris de Kievith initiatiefnemer, conceptontwikkelaar, architect

Dr. Jan Oosterman  adviseur vrijetijdseconomie en gebiedsontwikkeling,                   Advies- en ingenieursburo DHV: projectmanagement, advies Ing. Theo Klok

en dr. Kees Wisse   Installatie- en energieadviesburo DWA: integraal duurzaam installatieconcept

 

duurzame techniek:

1   met een warmtewisselaar wordt het zwemwater verwarmd

2   dmv een aansluiting op de retour van het Warmtenet

3   zwemwater wordt gezuiverd in een ‘bioreactor’

4   en gedesinfecteerd in een plantenfilter

5   overtollig water wordt gebruikt als spoelwater

6   warmte wordt vastgehouden in een (uitschuifbare) overkapping (die tevens warmte genereert)

 

Rotterdam, maart 2011

 

Niets van deze studie mag gebruikt worden zonder de uitdrukkelijke toestemming van uitvoerder en opdrachtgever, respectievelijk Iris de Kievith architect en Co Hamers, Warmtebedrijf.