Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in /customers/c/d/9/irisdekievith.nl/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in /customers/c/d/9/irisdekievith.nl/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/d/9/irisdekievith.nl/httpd.www/wp-content/plugins/visual-portfolio/classes/class-get-portfolio.php on line 25 CROSSING BORDER – Iris de Kievith
opdracht
Gemeente Den Haag, OCW Panden BV
lokatie
Weimarstraat 36, Den Haag
bvo oud
325 m2
bvo nu
377 m2
ontwerp
In Situ | Iris de Kievith
advies
Sineth | Sjoerd Jaspers
Aannemer
Defra, Den Haag
oplevering
2008
fotografie
Leo van der Kleij

CROSSING BORDER

Cultureel podium opent zich naar de straat

Voor een winkelpand in de Weimarstraat in Den Haag is in opdracht van de gemeente een ontwerp gemaakt voor de organisatie van het Crossing Border festival. De vervallen bakkerij is getransformeerd om ruimte te bieden aan verschillend gebruik; bijeenkomsten, optredens en exposities op de begane grond, kantoor op de eerste verdieping, en een woning daarboven. De begane grond en het kantoor op de eerste staan in verbinding met elkaar via een vide. Deze ruimtelijke ingreep is vanaf straat al te zien door een groot nieuw raam in de voorgevel. In de nieuwe aanbouw aan de achterzijde is na de sloop van de oude bakkerij ruimte voor een intiem theater. Hier maakt een nieuwe trap verbinding met het kantoor zodat bewoner en medewerkers zonder elkaar te storen het pand kunnen gebruiken.

Het beeld van de voorgevel wordt bepaald door originele Jugendstil elementen die tijdens de sloop tevoorschijn kwamen achter een luifel. Het interieur contrasteert hiermee. De schuifdeur in het entreeportaal is bijvoorbeeld bekleed met hergebruikte rubberdoeken uit een drukkerij. Het groen komt terug in andere nieuwe elementen.