Gemeente Den Haag, OCW Panden BV
lokatie
Weimarstraat 36, Den Haag
opdracht
voorjaar 2005
oplevering
voorjaar 2008
ontwerp
In Situ | Iris de Kievith

CROSSING BORDER

Cultureel podium opent zich naar de straat

Voor een winkelpand in de Weimarstraat in Den Haag is in opdracht van de gemeente een ontwerp gemaakt voor de organisatie van het Crossing Border festival.

Bij het wegwerken van het achterstallig onderhoud van de vervallen bakkerij is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het pand aan te passen aan de wensen van de nieuwe gebruikers, waarvoor intensief is samengewerkt. Zo biedt het pand nu mogelijkheden voor verschillend gebruik; voor bijeenkomsten, optredens en exposities op de begane grond, kantoor op de eerste verdieping, en een woning daarboven. De begane grond en het kantoor op de eerste staan in verbinding met elkaar via een vide. Deze ruimtelijke ingreep is vanaf straat al te zien door een groot nieuw raam in de voorgevel. In de nieuwe aanbouw aan de achterzijde is na de sloop van de oude bakkerij nu ruimte voor een intiem theater. Hier maakt een nieuwe trap verbinding met het kantoor zodat bewoner en medewerkers zonder elkaar te storen het pand kunnen gebruiken.

Het beeld van de voorgevel wordt bepaald door originele Jugendstil elementen die tijdens de sloop tevoorschijn kwamen achter een mdf luifel. In het interieur zijn originele en ‘eigentijdse’ materialen met elkaar gecombineerd. De schuifdeur in het entreeportaal is bijvoorbeeld bekleed met hergebruikte rubberdoeken. Hiervoor zijn alleen groene doeken gekozen, wat aanleiding is geweest om ook andere nieuwe elementen (en zelfs de huisstijl van de organisatie) in deze kleur uit te voeren.

Inmiddels draagt deze verbouwing bij aan de culturele ´upgrading´ van de Weimarstraat.