30/5/2018

In het oude klooster van het Adrianusgebouw in Raamsdonk is sinds ‘de Zusters van Liefde’ vertrokken in de jaren ‘70 Het Ontmoetingscentrum gevestigd. Iedere Raamsdonker heeft er wel een herinnering, nog van de kloostertijd of van later tijdens muziekles, harmonie-repetitie, disco, sinterklaas of carnaval.

Het noodzakelijke onderhoud is aanleiding om met het Ontmoetingscentrum, de gemeente Geertruidenberg, Transformatorhuis en Atelier Robidoux een plan te ontwikkelen zodat het de levendige huiskamer van Raamsdonk kan blijven.

Achter het Adrianusgebouw zijn nieuwbouw woningen gepland. Een kans om het binnenterrein te transformeren tot een collectieve kloostertuin dat het oude en nieuwe Raamsdonk verbindt. 

Workshop met gebruikers van het Ontmoetingscentrum voor een nieuwe indeling.

 

 

24/5/2018

Den Haag en Rijswijk zijn nooit aan elkaar vast gegroeid dankzij een bijzondere groene zone van landgoederen uit de 17e en 18e eeuw. Deze schitterende tuinen en parken met ‘buitenplaatsen’ zijn gebouwd voor ‘welgestelde burgers’ die toen al belangstelling hadden voor het buitenleven. 

Vandaag is dit gebied nog altijd een oase van rust met een rijke biodiversiteit en cultuurhistorie… Om deze waarden ook voor de toekomst te behouden zijn zorgvuldige ontwikkeling en beheer nodig. De Voorde is een van deze buitenplaatsen, die in tegenstelling tot de meeste andere landgoederen in dezelfde zone al jaren leeg staat. Daarom worden in opdracht van gemeente Rijswijk samen met het Transformatorhuis en BOEi met bouwhistoricus Lotte Zaaier de kansen voor herbestemming onderzocht. In verschillende scenario’s voor herontwikkeling wordt de financiële haalbaarheid in samenhang met cultuurhistorische en landschappelijke waarden en de wensen van mensen in de buurt onderzocht.

 

24/5/2018

 Van TNO hebben we het rapport ontvangen met heel goed nieuws: het glazuur dat we hebben ontwikkeld bij het EKWC is geschikt om van te eten. De metalen en roetdeeltjes die door de lucht dwarrelen en kleur geven aan ons glazuur blijven veilig opgeborgen onder het glaslaagje - wat glazuur feitelijk is. Dat betekent dat we verder kunnen met de volgende fase: het ontwerpen van het serVies. 

 

In deze onderste reeks is links dezelfde hoeveelheid fijnstof gebruikt als wij die in Rotterdam in 3 maanden inademen, rechts in 18 jaar.

6/10/2017

Foto Marco de Swart

 

Stel je voor, servies met een laagje luchtvervuiling, durf jij ervan te eten?

Samen met Annemarie Piscaer | Studio Dust ontwikkelen we een servies dat gekleurd is met fijnstofdeeltjes uit de lucht, de smerigheid die we dagelijks inademen. Vorig jaar vertelde Milieudefensie dat de lucht in Rotterdam net zo slecht voor je is als het roken van wel 7 sigaretten per dag! Dat zet aan het denken. Zo’n viezigheid, die zo ongezond is, maar niet te zien… 

Door het fijnstof te vangen en te gebruiken als glazuur voor servies wordt wat er in de lucht zweeft wèl zichtbaar. Op je koffiekop of ontbijtkom, even alledaags als het ademen wat we allemaal doen.

Met steun van Citylab010 kunnen we aan de slag en proeven doen om een veilig en aansprekend servies te ontwikkelen.  

In dit filmpje van Brandpunt+ wort het project mooi uitgelegd.

 

13/3/2017

Samen met Cardo architecten en Felixx is voor en met Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG) een plan ontwikkeld voor het oude terrein van het NIOO in Heteren, Overbetuwe. Waar vroeger onderzoek werd gedaan naar ecologische systemen heeft sinds het vertrek van de onderzoekers in 2011 de natuur de regie overgenomen en zijn de gebouwen vervallen. 

 

Voortbouwend op de bijzondere compositie van deze gebouwen laat dit plan zien dat dit de ideale lokatie is voor een ecologisch woon/zorg collectief. Bewoners kunnen er rond hoven wonen in individuele, meer-generatie-, groeps- of zorgwoningen en zelfvoorzienend leven in een schitterend landschap.

CVEG voert overleg met de gemeente, binnenkort meer nieuws.herbestemming Nioo terrein Heteren