Den Haag en Rijswijk zijn nooit aan elkaar vast gegroeid dankzij een bijzondere groene zone van landgoederen uit de 17e en 18e eeuw. Deze schitterende tuinen en parken met ‘buitenplaatsen’ zijn gebouwd voor ‘welgestelde burgers’ die toen al belangstelling hadden voor het buitenleven. 

Vandaag is dit gebied nog altijd een oase van rust met een rijke biodiversiteit en cultuurhistorie… Om deze waarden ook voor de toekomst te behouden zijn zorgvuldige ontwikkeling en beheer nodig. De Voorde is een van deze buitenplaatsen, die in tegenstelling tot de meeste andere landgoederen in dezelfde zone al jaren leeg staat. Daarom worden in opdracht van gemeente Rijswijk samen met het Transformatorhuis en BOEi met bouwhistoricus Lotte Zaaier de kansen voor herbestemming onderzocht. In verschillende scenario’s voor herontwikkeling wordt de financiële haalbaarheid in samenhang met cultuurhistorische en landschappelijke waarden en de wensen van mensen in de buurt onderzocht.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *